zondag 28 maart 2010

Kino Collection: Bell + Howell 70-dr

(Foto's door mij)

Naast 3D animatie ben ik verrückt op Camera apparatuur. Vooral die oude mechanische film camera's en projectoren. Ik begon deze collectie in 2007 en heb al een bescheiden verzameling.

Nu laat ik langzaam mijn gehele verzameling zien met mijn fotografie skills, anders heb ik deze verzameling ook voor
jan wurst.

Ik begin met een van mijn laatste veroveringen...Eroberung
Ik zocht al een tijdje naar een 16mm camera, omdat het eigenlijk. Normaal gesproken kijk ik altijd op marktplaats voor interessante spullen, maar jammer genoeg hadden ze niks wat ik zocht. Dus ging naar ebay. Daar stonde 16mm camera's in rijen, maar was ongelofelijk duur (de prijs staat op 100 dollar, tot de laatste 5 seconde van de veiling, dan schiet de prijs 250 dollar omhoog...). Na deze Enttäuschen ervaring keek ik weer naar marktplaats met mijn wanhopige kop... Ja hoor, daar staat ie dan: een Bell + Howell 16mm camera voor 50 euro! en in uitstekende conditie. En nog beter de camera kon ik ophalen 5 kilometer van waar ik woon... Ja, die wordt van mij.

Eenmaal bij de woning waar ik de camera kon ophalen werd ik gegroet door een man net in pak en zijn vrouw (lijkt mij) in badjas. Ik wil niet weten wat voor een rollenspel dat werd...
...maar goed, hij liet de camera zien en werkte perfect. Hij had ook een lens voor deze camera voor een extra 50 euro. "Okeuh" zei ik toen. Normaal gesproken zijn die lenzen niet te krijgen en erg duur. Dus ik was erg blij met deze 78mm lens.

Ik hoop binnenkort is hiermee te kunnen filmen, maar de film en het ontwikkelen daar van is duur.
Specificaties:

Bell + Howell, 1951
30 meter, 16 mm film
8, 12, 16, 24, 32, 48, 64 FPS
Lens Turret (3 lenzen)
Opwindbaar (geen batterij)Bell + Howell
Werd opgericht door Donald Joseph Bell en Albert Summers Howell 1907.
ze maakte een van de betere film camera's van 1907 tot de jaren 70. Naast grote professionele camera's maakte ze ook kleine handbare camera's die veel gebruikt werden tijdens WWII en later film studenten. de apparatuur die ze maakte was zo precies dat het veel gebruikt werd bij special effects en animatie. Tegenwoordig doen ze niet zoveel meer met film.
Bell + Howell Website

16 mm film
Hier een kort artikel over hoe een film camera werkt en welke film formaten er zijn. In het kort, een formaat wat veel gebruikt werd voor goedkopere film producties en film studenten.

In deze camera kan 100 feet aan film, dat is iets meer dan 30 meter. Je kan ongeveer 2 en een half minuut mee filmen op 24 FPS.


Lenzen
Het zelfde als en een spiegelreflex camera kan men verschillende lenzen aan draaien. Deze camera heeft een lens-turret waardoor men 3 lenzen tegelijk aan de camera kan vast draaien, waardoor je sneller van lens kan verwisselen door de turret te draaien voor de film.

De diafragma zit bij een spiegelreflex camera in de body, Bij de 70-dr zit de diafragma in de lenzen en moet handmatig veranderen.

Een spiegereflex camera gebruikt de lens zelf om door de viewer te kijken wat voor een foto je maakt, hierdoor krijg je een duidelijk en precies beeld van hoe je foto er uit komt te zien. Bij de 70-dr is dat niet zo en hebben lenzen een kleinere versie nodig voor de viewer om ongeveer te kunnen zien wat je gaat filmen. Er zijn lenzen van andere fabrikanten waarbij de viewer vast zit aan de lens om toch weer een precies beeld te krijgen.FPS
Deze camera was vooral populair, omdat het veel snelheiden had om op te kunnen filmen. Dus 8 FPS voor versnelde bewegingen en 64 FPS voor slow motion shots.


Opwindbaar

Deze camera, net als de meeste handbare camera's rond die tijd, waren opwindbaar.
Dit is een compleet mechanische camera, dus helemaal geen elektronica. Er kon max 30 seconde mee worde opgenome op 24 FPS totdat je de camera opnieuwe moet opwinden.Ik ben erg tevreden met deze camera, vooral de kwaliteit voor de prijs die heb ik betaald. Zulke deals wil ik nog wel vaker meemaken.

Voor meer informatie over deze camera's van Bell + Howell Hier een artikel over de geschiedenis daarvan.


Hier nog een mooie foto van de binnekant...

1 opmerking:

 1. Hi

  Can I use this image for a universitary potcard? Is a postcard for he students of the Univversity of Barcelona in order to promote UBTV:
  http://www.ub.edu/ubtv/ubtv_p.cgi

  Thanks in advance

  Raúl Deamo (Audiovisuals Servecies. University of Barcelona)

  BeantwoordenVerwijderen